Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Δηλητήρια, δαντέλες, μαύρο χιούμορ και ταλέντο

"Αρσενικό και παλιά δαντέλα"

Θεατρικός Όμιλος Άνδρου

3ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου


Από το Μάρτη ακόμη, όταν πληροφορήθηκα πως ο Θεατρικός Όμιλος Άνδρου προγραμμάτιζε να ανεβάσει το "Αρσενικό και παλιά δαντέλα" του Τζόζεφ Κέσελρινγκ, περίμενα με ανυπομονησία τη μέρα που θα παρακολουθούσα την παράσταση. Οι λόγοι ήταν δύο. Πρώτα πρώτα το συγκεκριμένο έργο είναι από τις αγαπημένες μου μαύρες κωμωδίες, που έχω πρωτογνωρίσει από την κινηματογραφική μεταφορά του 1944 από τον Φρανκ Κάπρα, με τον απολαυστικό Κάρι Γκράντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ανιψιού Μόρτιμερ (Μορφέας στην ελληνική απόδοση-μεταφορά). Δεύτερος λόγος είναι η υψηλή, στα όρια επαγγελματισμού, ποιότητα των παραστάσεων του ΘΟΑ, τουλάχιστο τα τελευταία χρόνια που παρακολουθώ συστηματικά τη δουλειά τους. Μετά το απαιτητικό περσινό "Μεγάλο μας τσίρκο" του Καμπανέλλη, που συμμετείχε στο 2ο φεστιβάλ, κλήθηκαν φέτος να αποδώσουν ένα επίσης απαιτητικό έργο, και μπορώ να πω πως πέτυχαν απόλυτα το στόχο τους.

Η πολλή και καλή δουλειά που έχει γίνει, άρχισε να αποκαλύπτεται από την πρώτη κιόλας οπτική επαφή με τα σκηνικά, που είχαμε κατά την είσοδό μας στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου. Ήδη γνωρίζαμε βέβαια και από τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν μήνες πριν, ότι οι πρόβες είχαν ξεκινήσει από νωρίς την άνοιξη και ήταν εντατικές. Φάνηκε βέβαια και στη συνέχεια, ζωντανά επί σκηνής, όπου οι ερασιτέχνες ηθοποιοί του Ομίλου έπαιξαν με κέφι και επαγγελματισμό. Γι' αυτό και αποθεώθηκαν στο τέλος με παρατεταμένο χειροκρότημα από τον κόσμο, που είχε γεμίσει και πάλι τις κερκίδες, όπως και στις περσινές τους παραστάσεις.
Όλοι, μα όλοι, οι ρόλοι (με ονόματα και χαρακτήρες προσαρμοσμένα στον ελληνικό χώρο μάλιστα) ήταν απολαυστικοί, ο κόσμος παρακολούθησε με ενθουσιασμό, και ακόμη και ένα περιστατικό στις κερκίδες (μια λιποθυμία που προκάλεσε μικρή διακοπή της παράστασης) βρήκε τους ηθοποιούς σε ετοιμότητα. Δεν θα ήθελα να αδικήσω κάποιους ρόλους αλλά δεν μπορώ να μην ξεχωρίσω τις δυο απολαυστικές θείες Ευγενία και Αρετή, και τους τρεις ανιψιούς Μορφέα (ο καλός), Άδωνη (ο κακός) και Χαρίλαο (ο τρελός, που σε τούτη την ελληνική βερσιόν νομίζει πως είναι ο Τρικούπης - ναι, αυτός ο Χαρίλαος!), αλλά και τα πτώματα Κοβάλσκι και Χωραφά (μια έκπληξη που δεν περίμενα...)
Η παραγωγή ήταν εξολοκλήρου του ΘΟΑ και με Ανδριώτες συντελεστές, ακόμη και η μουσική είχε γραφτεί ειδικά για την παράσταση (Σταύρος Κωττάκης, σύνθεση, μουσική επιμέλεια, ρύθμιση ήχου). Σκηνογραφία, κατασκευή και ζωγραφική σκηνικών και αντικειμένων ήταν κι αυτά από μέλη του Ομίλου (Χατζηθεοδώρου, Παντζόπουλος, Κολυδάς), κοστούμια, ραπτική, μακιγιάζ επίσης. Μέχρι και βίντεο τρέιλερ είχε γυριστεί και αναρτηθεί στο youtube και σε ανδριώτικες ιστοσελίδες (από τον Χρυσοβαλάντη Αχλάδη). Τους πολύ ιδιαίτερους χαρακτήρες του έργου απέδωσαν οι Σταματία Κατσιώτου-Χλη, Κατερίνα Κολυδά, Θοδωρής Κουλούρης, Κώστας Γαρύφαλλος, Ταξιάρχης Στρατομήτρος, Κώστας Γαρδέλης, Βασιλική Περτέση, Γιαννούλης Πέτσας, Αντώνης Χαλάς, Νίκος Παντζόπουλος, Ανέστης Χατζηθεοδώρου και συμμετείχε ο Γιώργος Τικόπουλος. Την παράσταση όλη συντόνισε, όπως κάθε φορά, η ταλαντούχα σκηνοθέτιδα Θεώνη Ριντ (υπεύθυνη επίσης και για τη σκηνογραφία και συγκέντρωση αντικειμένων, τη μουσική επιμέλεια και τα ηχητικά εφέ, την ενδυματολογία, το συντονισμό παραγωγής αλλά και την διασκευή του κειμένου).

Στις 8 Οκτωβρίου, η παράσταση θα ανεβεί για μια ακόμη φορά, στο αμφιθέατρο ΕΠΑΛ στην Παροικιά της Πάρου, στα πλαίσια συμμετοχής του ΘΟΑ στην 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου (5 έως 15 Οκτωβρίου), οπότε, αν βρεθείτε κατά Πάρο μεριά, μη χάσετε την ευκαιρία να τους απολαύσετε! Να θυμίσουμε τέλος ότι ο ΘΟΑ είχε πάρει μέρος το Μάρτη στο 33ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας (με "Το μεγάλο μας τσίρκο") απ' όπου έφυγε με τρεις επαίνους και δυο βραβεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου