Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Καρναβάλι Άνδρου 2019

Με την ολοκλήρωση του μοντάζ και των τριών βίντεο, μπορώ πλέον να δημοσιεύσω μια ολοκληρωμένη ανάρτηση για το φετινό Καρναβάλι Άνδρου στη Χώρα, το πιο πετυχημένο από πλευράς κεφιού αλλά και προσέλευσης κόσμου τα τελευταία χρόνια. Αντίστοιχα βέβαια, από τις πληροφορίες που έχω, θα μπορούσα να πω το ίδιο και για το Κορθιανό Καρναβάλι, που όμως διεξάγεται ταυτόχρονα με της Χώρας, οπότε είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος και τα δυο! Βασικός αρωγός στην αυξημένη προσέλευση ήταν σίγουρα ο καιρός, εντελώς ανοιξιάτικος εφέτος, με δυνατή λιακάδα, ασθενείς ανέμους και υψηλή για την εποχή θερμοκρασία, που έκανε πολύ κόσμο να βγει από το σπίτι του, ειδικά μετά από ένα μακρύ και βαρύ χειμώνα που προηγήθηκε, αλλά και πολλούς επισκέπτες να έρθουν στην Άνδρο, με τη βοήθεια και των αυξημένων ακτοπλοϊκών δρομολογίων του τριημέρου.

Το μεσημέρι της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς δεν έδειχνε ωστόσο τι θα ακολουθούσε δυο ώρες αργότερα. Η κίνηση ήταν χαλαρή στον πεζόδρομο της Χώρας, ακόμη και λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, οπότε έκανε την εμφάνισή της, με έντονα αποκριάτικη διάθεση, η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου. Πήραν τα όργανά τους, έστησαν τα αναλόγιά τους, αλλά και ένα πλήρες ντραμ σετ στο μέσο περίπου της αγοράς και, για περισσότερο από μισή ώρα, συντρόφεψαν τους περιδιαβαίνοντες τον πεζόδρομο με εύθυμους ποπ, ροκ και λάτιν ρυθμούς, σαν ένα "ζέσταμα" για ότι θα ακολουθούσε στη συνέχεια. Ο λιγοστός ακόμη κόσμος, ενθουσιασμένος από το χάπενινγκ, δεν δίστασε να ζητήσει από τη μπάντα να ξαναπαίξει ένα-δυο κομμάτια για μια δεύτερη φορά.


Η παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων, που ήταν προγραμματισμένη για τις 3, ξεκίνησε περίπου μισή ώρα αγότερα. Τα άρματα δεν ήταν πολλά, οι ομάδες των καρναβαλιστών όμως ήταν πολυπληθείς και δεν άργησαν να γεμίσουν ασφυκτικά το πλακόστρωτο, μαζί και με τον πολύ κόσμο που μαζεύτηκε σιγά σιγά. Πολλοί ήταν κι αυτοί που προτίμησαν να πιάσουν έγκαιρα τραπεζάκι στα μαγαζιά της αγοράς, τα οποία δεν άργησαν να γεμίσουν, προκειμένου να παρακολουθήσουν "αραχτοί" την παρέλαση που, όπως πάντα, έφτασε μέχρι την πλατεία Καΐρη. Εκεί, κατά τα καθιερωμένα, οι καρναβαλιστές έκαναν μια πρώτη στάση για χορό και χαβαλέ, πριν συνεχίσουν την παρέλαση επιστρέφοντας ξανά στην πλατεία Γηροκομείου, όπου και παρουσίασαν τα χορευτικά που είχαν ετοιμάσει στην, ειδικά στημένη για το λόγο αυτό, εξέδρα. Για μια ακόμη χρονιά, ψυχή του Καρναβαλιού Άνδρου, ήταν ο, γνωστός και μη εξαιρετέος, Τάκης Μπατσικούτας, που, με τις πάντα ευφυείς και χιουμοριστικές ατάκες του, παρουσίασε τις ομάδες των καρναβαλιστών αλλά και έδωσε τον παλμό της παρέλασης από το μικρόφωνό του.

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις της Χώρας ολοκληρώθηκαν την επόμενη μέρα. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, την Καθαρή Δευτέρα ο υπερδραστήριος Σύλλογος Γυναικών Άνδρου διοργάνωσε και πάλι το Γαϊτανάκι. Μικροί χορευτές από τα παιδικά τμήματα της χορευτικής ομάδας "Χορεύανδρος" του Συλλόγου, παρέλασαν με το γαϊτανάκι στον πεζόδρομο και στη συνέχεια το έπλεξαν χορεύοντας, στην πλατεία Γηροκομείου, όπου παρουσίασαν κι ένα σύντομο πρόγραμμα με χαρακτηριστικούς παραδοσιακούς χορούς των ημερών.
Πριν κλείσω να κάνω δυο παρατηρήσεις σχετικά με το τρίτο βίντεο, που ίσως σας παραξένεψαν:
  πρώτον, το γαϊτανάκι δεν το βλέπουμε να πλέκεται στο βίντεο, από μια αστοχία/ατυχία στην βιντεοκάμερα που δεν πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη λήψη,
  δεύτερον, ένα από τα τραγούδια που χόρεψαν τα παιδιά (γνωστού σύγχρονου ερμηνευτή των νησιώτικων) δεν ακούγεται, λόγω περιορισμού πνευματικών δικαιωμάτων που με υποχρέωσε να το αφαιρέσω, ώστε να μπορέσει ολόκληρο το βίντεο να δημοσιευτεί στο Youtube! Ας είναι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου