Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Αιολικά πάρκα: κινητοποιήσεις στις Κυκλάδες


Αναδημοσίευση από την "Κοινή Γνώμη"


Γενικεύεται η αντίσταση απέναντι στις ανεμογεννήτριες


Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020 - 06:19/ Συντάκτης: Ευαγγελία Κορωναίου


Σε γενικευμένη και διανησιωτική διαμαρτυρία, ενάντια στην άκριτη και άνευ διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα νησιά, προχωρούν οι πολίτες σε Τήνο, Πάρο, Άνδρο και Νάξο.

Με τις αντιδράσεις ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα νησιά, χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, να λαμβάνει διαστάσεις χιονοστιβάδας, μετά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Τήνο, όταν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν στη χρήση βίας ενάντια στους συγκεντρωμένους και διαμαρτυρόμενους πολίτες στην περιοχή “Πράσσα” της Τήνου, τα νησιά των Κυκλάδων, με τη στήριξη πολιτών, φορέων και θεσμικών εκπροσώπων, όχι μόνο από άλλα νησιά, αλλά και απ’ όλη τη χώρα, συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους σε γενικευμένο αυτή τη φορά επίπεδο.

Όπως ανακοινώθηκε, την Κυριακή 31 Μαΐου, Τήνος, Πάρος, Άνδρος και Νάξος, πρόκειται να διαδηλώσουν ταυτόχρονα για “ελεύθερα βουνά, χωρίς αιολικά”.

Μικρή… νίκη


Ενώ το κύμα διαμαρτυριών σε επίπεδο Κυκλάδων, κατά των βιομηχανικού τύπου αιολικών πάρκων, γιγαντώνεται, εκδόθηκε στις 25 Μαΐου η Τροποποιητική Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τα αιολικά πάρκα του Ομίλου Κοπελούζου στα τέσσερα νησιά των Κυκλάδων (Άνδρο, Πάρο, Τήνο, Νάξο), σύμφωνα με την οποία, σε σύνολο 95 ανεμογεννητριών, ο Όμιλος Κοπελούζου διατηρεί 76 ανεμογεννήτριες στα νησιά και ουσιαστικά μειώνει αντίστοιχα τα αιολικά πάρκα στη Νάξο (που εξαιρεί το αιολικό πάρκο ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.) και στην Τήνο (που εξαιρεί το αιολικό πάρκο ΓΚΑΓΚΑΡΗ Α.Ε.).

Όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Γιάννης Σιώτος, σε μία πρώτη ενημέρωση των πολιτών για το θέμα, «σύμφωνα με πληροφορίες από την εν εξελίξει διαδικασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο όμιλος Κοπελούζου ακύρωσε το σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού μας».

Ο κ. Σιώτος τόνισε, πως «αυτό αποτελεί δικαίωση των αγώνων του Τηνιακού λαού και της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία 5 χρόνια», προσθέτοντας, ότι «συνεχίζουμε ενωμένοι με σοβαρότητα, ψυχραιμία και θεσμικές διαδικασίες τη προσπάθεια για τη διαφύλαξη του μοναδικού τηνιακού τοπίου και το σεβασμό του περιβάλλοντος».

Συγκρατημένα αισιόδοξη σχετικά με το θέμα εμφανίστηκε και η Έπαρχος Τήνου, κ. Αναστασία Δεληγιάννη – Άσπρου, η οποία μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες, εμφανίστηκε σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές σε σταθμούς εθνικής εμβέλειας, προκειμένου να μιλήσει για τα επεισόδια στην Τήνο, αλλά και τη θέση τςη Τηνιακής κοινωνίας απέναντι στο ζήτημα των ανεμογεννητριών.

Η κ. Δεληγιάννη – Άσπρου σημείωσε, πως «η προσπάθεια όλων των Τηνιακών που διεκδίκησαν ένα καλύτερο μέλλον για το νησί και τα παιδιά μας, φώναξαν με όλες τους τις δυνάμεις για το δίκιο τους, πρωτοστάτησαν στον αγώνα όλων των Κυκλαδίτικων νησιών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της άναρχης εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, διεκδίκησαν αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι υπερασπίζονται τον τόπο τους και τις ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού και των Δημοτικών Συμβουλίων των νησιών μας και ένωσαν τα χέρια τους σε μία ανθρώπινη αλυσίδα που θέλησε να βάλει φρένο στην καταστροφή της ομορφιάς και της φυσιογνωμίας της Τήνου, έφερε καρπούς που δεν μπορούν παρά να μας χαροποιούν και να δυναμώνουν τον αγώνα μας».

«Αν και το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται και ο αγώνας και η διεκδίκηση δεν σταματούν εδώ», η Έπαρχος Τήνου υπογράμμισε, ότι «δεν μπορώ παρά να εκφράσω ανθρώπινα και την προσωπική μου ικανοποίηση για την απόφαση αυτή».

Παρ’ όλα αυτά, η Έπαρχος επεσήμανε, πως «για τις υπόλοιπες 76 ανεμογεννήτριες στα τέσσερα νησιά πρέπει να σταθούμε ενωμένοι, να ενώσουμε τα χέρια όλοι οι Κυκλαδίτες, σε μία ακόμα μεγαλύτερη αλυσίδα, ώστε να ικανοποιηθούν εν τέλει τα δίκαια αιτήματά μας».

Στο “χορό” των κινητοποιήσεων και η Άνδρος


Παρά το γεγονός, ότι το νησί της Άνδρου είχε ξεκινήσει δυναμικά κινητοποιήσεις και ενέργειες, σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση αιολικών, με διαμαρτυρίες, ενημερωτικές συγκεντρώσεις κλπ, κατά το ξεκίνημα του αγώνα αυτού αρκετά χρόνια πριν, στη συνέχεια η δυναμική αυτή ατόνησε.

Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα και παράλληλα με τον εντεινόμενο αγώνα των Τηνιακών, οι πολίτες και ο Δήμος Άνδρου επανήλθαν δυναμικότερα στο “ρυθμό” των διαμαρτυριών, με τη διοργάνωση ξανά ημερίδων και κινητοποιήσεων, αλλά και με τη σύσταση δημοτικών οργάνων αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.

Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες, οι Ανδριώτες εντατικοποίησαν τον αγώνα τους, εμποδίζοντας, όχι μία, αλλά δύο φορές, την αποβίβαση στο λιμάνι του Γαυρίου φορτηγών οχημάτων, τα οποία μετέφεραν υλικά για αιολικό πάρκο στο νησί.

Ταυτόχρονα και η Άνδρος, με ανανεωμένες δυνάμεις, θα συμμετέχει στην διανησιωτική διαμαρτυρία της Κυριακής.

Συντονισμός και συνέχιση ενεργειών


Στον απόηχο των επεισοδίων, των συλλήψεων και της μεγάλης παράστασης διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Τήνου για την απελευθέρωση των συλληφθέντων, το αίτημα των εκπροσώπων των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, για άμεση σύγκλιση έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού οργάνου εισακούστηκαν.

Στις 23 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεδριακή αίθουσα, με ταυτόχρονη τήρηση των μέτρων ασφαλείας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, όπου δόθηκε η δυνατότητα να συζητηθούν οι τρέχουσες δυσάρεστες εξελίξεις, αλλά και να συντονιστούν επίσης και οι επόμενες κινήσεις εκ μέρους των Τηνιακών, σχετικά με το ζήτημα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ομόφωνα καταδικάστηκαν τα επεισόδια και η στάση της Αστυνομίας, ενώ ο Δήμαρχος, κ. Σιώτος, τόνισε, πως μόνη απάντηση στην παρούσα κατάσταση, είναι η κλιμάκωση των νομικών, πολιτικών και επικοινωνιακών ενεργειών από πλευράς των Τηνιακών φορέων, προκειμένου να σταματήσει “ο βιασμός του νησιού μας”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας και του επικεφαλής της, κ. Παναγιώτη Κροντηρά, όπως επίσης και από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας και του δημοτικού συμβούλου του “Κοινού Τηνίων”, κ. Πέτρου Κουσουνάδη, τονίστηκε, πως θα πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος και η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας της Δημοτικής Επιτροπής κατά των ανεμογεννητριών, ενώ προτάθηκαν περαιτέρω ενέργειες, για τη συνέχιση του αγώνα.

Από την πλευρά της η Έπαρχος Τήνου, κ. Δεληγιάννη – Άσπρου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία ήταν προσκεκλημένη, τόνισε αφενός την ανάγκη καλύτερης επικοινωνίας των αιτημάτων και των διεκδικήσεων των Τηνιακών και εν γένει των Κυκλαδιτών, σε σχέση με το θέμα, καθώς όπως εξήγησε, για τον περισσότερο κόσμο ανά τη χώρα, ενδεχομένως να έχουν παρεξηγηθεί και αφετέρου, να προχωρήσουν εντατικά οι εργασίες της Επιτροπής για περαιτέρω δράσεις.

Όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρθηκαν στον νέο περιβαλλοντικό νόμο που ψηφίστηκε προ λίγων ημερών στη Βουλή, συμφωνώντας, πως πρόκειται για ένα θεσμικό πλαίσιο επικίνδυνο, που “ανοίγει” το δρόμο στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών πάρκων, χωρίς ουσιαστικά περιβαλλοντικά κριτήρια.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε μαζική Γενική Συνέλευση, όπου για ακόμη μία φορά καταδικάστηκαν τα επεισόδια και συζητήθηκαν οι περαιτέρω ενέργειες, στις οποίες θα προβούν οι φορείς και πολίτες του νησιού, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή του περιβάλλοντος και του τοπίου του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου