Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

"Θερμές" νύχτες

Το καλοκαίρι του '67 έμεινε γνωστό ως "Το καλοκαίρι της Αγάπης" (Summer of Love). Υπήρξε μια παγκόσμια κινητοποίηση, για το σταμάτημα του πολέμου του Βιετνάμ και για την Παγκόσμια Ειρήνη, από μεγάλες ομάδες νεολαίας. Όμως το επίκεντρο, η καρδιά των κινητοποιήσεων, και το μέρος που μάζεψε τον περισσότερο κόσμο, καμιά εκατοστή χιλιάδες, ήταν το Σαν Φρανσίσκο. "Γενιά της Αγάπης" (Love Generation) ονομάστηκαν, ήταν οι γνωστοί hippies, τα "Παιδιά των Λουλουδιών".


Ο Έρικ Μπέρντον με τους Animals έχουν ήδη "εισβάλλει" στην Αμερικάνικη αγορά, μαζί με Beatles, Rolling Stones και άλλους βρετανούς (μιλάμε για τη γνωστή, μουσική "Βρετανική Εισβολή"). Τη χρονιά αυτή λοιπόν ο Μπέρντον με τους Animals γράφουν, συνεισφέροντας κι αυτοί στο "καλοκαίρι της αγάπης", ένα τραγούδι ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, και απευθυνόμενοι πλέον κυρίως στο αμερικανικό κοινό. Θεωρεί εξάλλου ο Μπέρντον το κοινό αυτό πιο ώριμο να πάρει τα μηνύματα, λέγοντας μάλιστα ότι "Οι Αμερικανοί είναι ένα βήμα μπροστά" από τον υπόλοιπο κόσμο, όσο αφορά την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση για την επίτευξη Παγκόσμιας Ειρήνης.

Το τραγούδι αυτό άκουγα σήμερα το απόγευμα, καθώς ερχόμουν σπίτι με το αυτοκίνητο, και σας το κοινοποιώ. "San Franciscan Nights".

Υ.Γ. Κι ένα playlist, αυτό που ακούω στο αυτοκίνητο αυτές τις μέρες, για λίγο ψάξιμο (δουλειά για το σπίτι σας δίνω...)
  1. "Colours" - Donovan
  2. "Cosmic Wheels" - Donovan
  3. "Hurdy Gurdy Man" - Donovan
  4. "Sunshine Superman" - Donovan
  5. "Universal Soldier" - Donovan
  6. "San Franciscan Nights" - Eric Burdon & The Animals
  7. "Burning Of The Midnighr Lamp" - Jimi Hendrix
  8. "Crosstown Traffic" - Jimi Hendrix
  9. "Little Miss Strange" - Jimi Hendrix
  10. "I'm A Man" - Spencer Davis Group
  11. "Pictures Of Matchstick Men" - Status Quo
  12. "Bus Stop" - The Hollies
  13. "Dear Mr. Fantasy" - Traffic
  14. "John Barleycorn" - Traffic
  15. "Paper Sun" - Traffic
  16. "For Your Love" - Yardbirds
  17. "Shapes Of Things" - Yardbirds
  18. "She's Not There" - Zombies
  19. "Time Of The Season" - Zombies
(Το cd  αυτό, και πολλά ακόμη, χρησιμοποιήθηκαν σαν υλικό για την παραγωγή μιας σειράς εκπομπών σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, πριν αρκετά χρόνια. Πλέον μου κρατούν συντροφιά στις καθημερινές διαδρομές μου...)

Πηγές: Wikipedia, Songfacts
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου