Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Ένας δίσκος quiz...


Σερφάροντας, κατά τα γνωστά, στον "σωλήνα" (ελληνιστί: γιουτιούμπ), έπεσα σε μια audio ανάρτηση ενός από τα σούπερ αγαπημένα μου ελληνικά συγκροτήματα αγγλόφωνης ροκ στις δεκαετίες '80 & '90, των The Last Drive. Αυτό που μου τράβηξε την προσοχή δεν ήταν αυτό καθαυτό το γκρουπ (δεν εντυπωσιάστηκα καθώς έχω, ήδη από τότε, τη δισκογραφία τους σε βινύλια και cd), αλλά η εικόνα του βιντεοκλίπ: το χαρακτηριστικό εξώφυλλο της συλλογής "Gimmick" Compilation της γερμανικής δισκογραφικής Music Maniac, καθώς βρίσκεται, κι αυτή, στη δισκοθήκη μου. Και αποφάσισα να κάνω ένα μικρό αφιέρωμα...

Η συλλογή κυκλοφόρησε το 1989 και συμμετείχαν ονόματα όπως Fuzztones, Droogs, Shane Faubert, Link Protrudi & the Jaymen, Vietnam Veterans και οι δικοί μας The Last Drive (με το εξαιρετικό "Hell To Pay", που θα ακούσετε παρακάτω).
Η έκδοση αυτή δεν ήταν απλά μια συλλογή από ονόματα του τότε καταλόγου της εταιρίας, αλλά ένας δίσκος-παιχνίδι! Ξεκινώντας από το εξώφυλλο, αυτό βρισκόταν μέσα σε διαφανή ζελατίνα, την οποία τραβούσες και δημιουργούνταν μια κινούμενη dizzy εικόνα με ένα περιστρεφόμενο δίσκο! Το παιχνίδι συνεχιζόταν στο εσωτερικό, όπου υπήρχαν δυο εντελώς ίδια διαφανή βινύλια, χωρίς ετικέτες ή άλλες ενδείξεις στις πλευρές! Το χειρότερο ήταν ότι τα βινύλια είχαν από ένα τριπλό αυλάκι σε κάθε πλευρά, δηλαδή τρία παράλληλα χαραγμένα αυλάκια με τρία διαφορετικά κομμάτια, που ξεκινούσαν ταυτόχρονα από την αρχή του δίσκου! Έπαιρνες λοιπόν στη τύχη ένα βινύλιο, επέλεγες στην τύχη μία πλευρά και ακουμπώντας τη βελόνα αυτή έπεφτε, στην τυχη πάλι, στο ένα από τα τρία αυλάκια!
Δεν είχες λοιπόν και πολύ μεγάλη πιθανότητα να ακούσεις το κομμάτι που ήθελες. Αλλά το ζητούμενο ήταν ακριβώς αυτό, να αναζητήσεις δηλαδή τα κομμάτια, καθώς στο σετ περιλαμβανόταν κι ένα ταμπλό παιχνιδιού. Εσύ έπρεπε με ένα ζάρι και πιόνια (αυτά δεν περιλαμβάνονταν...) να κινηθείς από την αρχή ως το τέλος στο σαλίγκαρο του ταμπλό και να αναζητήσεις, ανάλογα με το ζάρι και την εντολή που θα σταματούσες, και κάποιο από τα έντεκα τραγούδια της συλλογής, πράγμα καθόλου μα καθόλου εύκολο. Το να τερματίσεις το παιχνίδι ήταν, όπως καταλαβαίνετε, σχεδόν ακατόρθωτο!
Το μουσικό ενδιαφέρον της συλλογής ήταν ότι τα κομμάτια ήταν όλα ακυκλοφόρητα στις δισκογραφίες των συμμετεχόντων καθώς ήταν γραμμένα ειδικά γι' αυτή την έκδοση, τα περισσότερα δε ήταν εξαιρετικά. Η λίστα των κομματιών που ακολουθεί δεν έχει βέβαια αρίθμηση, αφού είπαμε ότι τα τραγούδια είναι "χαμένα" ανάκατα μέσα στις 4 πλευρές. Θα δώσω μόνο ένα hint σε όποιον βρει το δίσκο και ασχοληθεί με το παιχνίδι: τα έχω ομαδοποιήσει και διαχωρίσει ανά πλευρά. Οι τέσσερεις πλευρές λοιπόν περιλαμβάνουν:

The Fuzztones - "Ward 81"
Vietnam Veterans - "Wolf"

Cheepskates - "Bite the Bullet"
Miners of Muzo - "The Night of the Miner"
Link Protrudi & the Jaymen - "Black Widow"

Daisy Chain - "Rebellion"
Droogs - "San Quentin"
Mark "Vet" Enbatta - "Winter"

Shane Faubert - "Yesterday's Leaves"
Dizzy Satellites - "Time Has Come"
The Last Drive - "Hell To Pay"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου