Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

"Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας"!

Αμέσως με την ανάγνωση του παρακάτω άρθρου, μου ήρθε στο μυαλό ο τίτλος της γνωστής ελληνικής ταινίας των 70's. Μόνο που, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα αυτής εδώ της στατιστικής, η "εύφορη κοιλάδα" μόνο η Ελλάδα δε μοιάζει να είναι! Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είμαστε, όχι μόνο ο περισσότερο εργαζόμενος λαός, σε εβδομαδιαία βάση, αλλά και ο τρίτος σε κατάταξη παγκοσμίως, λίγο καλύτεροι από τους Μεξικανούς και τους Κορεάτες! Αν υποθέσουμε δε, ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν καταγράφει τις πραγματικές ώρες απασχόλησης του Έλληνα εργαζόμενου αλλά τις "επίσημες" (καθώς, τουλάχιστο την τελευταία δεκαετία, το ωράριο στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα καταστρατηγείται ασύστολα, ανεπίσημα και χωρίς την απαιτούμενη αποζημίωση) τότε οι εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης είναι ακόμη περισσότερες.


Το άλλο βέβαια που θυμήθηκα, διαβάζοντας αυτό το άρθρο της "Μηχανής του χρόνου", και το οποίο μ' εξοργίζει, είναι ότι αυτοί που περισσότερο μας κατηγορούν ως "τεμπέληδες της Ευρώπης" είναι οι ίδιοι που στην έρευνα φαίνονται ως απασχολούμενοι τις λιγότερες ώρες απ΄ όλους!! Κατόπιν τούτων, νομίζω πως οι Γερμανοί κερδίζουν επάξια τον τίτλο του "τεμπέλη της Ευρώπης"!!!


Αναδημοσίευση από την "Μηχανή του χρόνου"

Χάρτης με τα ωράρια εργασίας την Ευρώπη. Τεράστιο το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία...


Ο χαρτογράφος και μαθηματικός Jakub Marian, αποτύπωσε σε έναν χάρτη τον μέσο όρο εργασίας σε κάθε χώρα της Ευρώπης. Συμπεριέλαβε και την μερική απασχόληση γι’ αυτό και οι ώρες εργασίας από 40 που είναι το πιο σύνηθες ανά εβδομάδα είναι πιο χαμηλές.

Με βάση τα δεδομένα που χρησιμοποίησε από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, κατάφερε να δείξει με ακρίβεια πόσες ώρες αλλά και πόσες εβδομάδες δουλεύουν οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι πιο σκληρά εργαζόμενοι είναι οι Έλληνες με 39 ώρες την εβδομάδα. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 32.

Η χώρα που έρχεται τελευταία με διαφορά από τις υπόλοιπες είναι η Γερμανία, με 26 ώρες εργασίας την εβδομάδα.



Σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις ηπείρους τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξης:
  • Καναδάς: 33
  • Ιαπωνία: 33
  • Ην. Πολιτείες: 34
  • Νέα Ζηλανδία: 34
  • Ισραήλ:36
  • Χιλή: 38
  • Κορέα: 40
  • Μεξικό: 43

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου