Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Αγροτικά, γαστρονομικά και καλλιτεχνικά...

Γιορτή Λεμονιού στην Άνδρο


Για μια ακόμη χρονιά διοργανώθηκε την Κυριακή 16 Ιουνίου, στο Παλιό Παγοποιείο Μαντζαβελάκη, έκθεση στα πλαίσια της Γιορτής Λεμονιού Άνδρου, του πλέον χαρακτηριστικού αγροτικού προϊόντος του νησιού, του οποίου η παραγωγή υπήρξε σε παλιότερες εποχές πολύ μεγάλη και το λεμόνι ήταν το βασικό εξαγώγιμο προϊόν.

Η έκθεση-γιορτή ήταν μοιρασμένη σε δύο χώρους, τον κλειστό του παλιού παγοποιείου, στον οποίο στεγάζεται το Μουσείο Λαογραφίας της Άνδρου, και τον ανοιχτό ακριβώς δίπλα.

Η είσοδος του εκθεσιακού χώρου και του Μουσείου Λαογραφίας.
Στην αίθουσα του Μουσείου φιλοξενήθηκε το εικαστικό-καλλιτεχνικό κομμάτι, με πίνακες, γλυπτά και κατασκευές.



Εκθέματα στο χώρο του Μουσείου
Tο λεμόνι όμως "γιορτάστηκε" κυρίως στον ανοιχτό χώρο, δίπλα στο Μουσείο και πίσω από το ξενοδοχείο "Paradise", όπου ο κόσμος άρχισε να προσέρχεται από νωρίς, καθώς ήταν προγραμματισμένες νωρίς το μεσημέρι και κάποιες εκδηλώσεις. Στη μεγάλη προσέλευση βοήθησε ο πολύ καλός καιρός σε συνδυασμό με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, το οποίο έφερε πολλούς επισκέπτες στο νησί.

Ο εξωτερικός χώρος της έκθεσης
Κυρίαρχο χρώμα σε όλα τα περίπτερα ήταν φυσικά το κίτρινο του λεμονιού, αλλά και το πράσινο των φυλλωμάτων. Εδώ τα εκθέματα ήταν κυρίως γαστρονομικού ενδιαφέροντος: χυμοί, ποτά, γλυκά και γενικά παρασκευές με βάση το λεμόνι κυριαρχούσαν στους πάγκους. Υπήρχαν ακόμη και χρηστικά αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα, όλα εμπνευσμένα από και αφιερωμένα στο λεμόνι.
 
 
 
 
 
 
 
Περίπτερα εκθετών και παραγωγών
Ιδιαίτερη υπήρξε η συμμετοχή του υπερδραστήριου (περισσότερο ίσως από κάθε άλλο τοπικό σύλλογο του νησιού) Συλλόγου Γυναικών Άνδρου, όχι μόνο με το κεντρικό περίπτερο αλλά και με το καλλιτεχνικό χάπενινγκ του παιδικού τμήματος της χορευτικής ομάδας "Χορεύανδρος" του συλλόγου: με ένα χορό για το λεμόνι!
Το προεδρείο στο περίπτερο, αλλά και το παιδικό χορευτικό τμήμα, του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου

Στη γιορτή συμμετείχε καλλιτεχνικά και ο Μουσικός Σύλλογος Άνδρου με την παιδική χορωδία, υπό τη διεύθυνση και τη συνοδεία στο πιάνο της αρχιμουσικού Αμαλίας Τηνιακού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου