Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

Απολαυστική η εναρκτήρια του 6ου φεστιβάλ!


30 Ιουλίου, με μάσκες χειρουργικές και τις απαραίτητες αποστάσεις, σήκωσε αυλαία το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου. "Να δω τα πρόσωπά σας χωρίς μάσκες!" ήταν η ευχή και ο χαιρετισμός από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Παντελή Βούλγαρη, λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει "Το παγκάκι", λίγο πριν βγει στη σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου Άνδρου ο Γιώργος Κιμούλης και, στη συνέχεια, και η Φωτεινή Μπαξεβάνη


"Το παγκάκι" είναι γραμμένο από τον Αλεξάντερ Γκέλμαν, που θεωρείται από τους σημαντικότερους συγγραφείς της Ρωσίας, το 1983, πριν η Σοβιετική Ένωση διαλυθεί. Το κείμενο του Γκέλντμαν είναι σύγχρονο, ιδιαίτερα σήμερα, βαθιά τραγικό στο θέμα που πραγματεύεται αλλά έξυπνα και "ανάλαφρα" δοσμένο μέσα από κωμικούς διαλόγους και ξεκαρδιστικές ενίοτε ατάκες: η δυσκολία συνύπαρξης του ανθρώπου με άλλους ανθρώπους, μέσα στο σύγχρονο κόσμο που είναι δομημένος πάνω στο ψέμα. Μπορεί άραγε ο άνθρωπος να εκφράσει την προσωπική του αλήθεια μέσα στον κόσμο αυτό, αναρωτιέται ο συγγραφέας.


Η σκηνοθεσία από το Γιώργο Κιμούλη είναι απλή και λειτουργική, ενώ εξαιρετική είναι και η διασκευή που έχει κάνει ο ίδιος. Σαν ερμηνευτής, δεν ήταν κάτι λιγότερο από αυτό που περιμέναμε, εξαιρετικά εκφραστικός και καθηλωτικός στο μεγαλύτερο μέρος της παράστασης. Άξια συμπρωταγωνίστρια δίπλα του στάθηκε η Φωτεινή Μπαξεβάνη. "Εύκολα" κατάφεραν και οι δύο ηθοποιοί να αποδώσουν τις κωμικές εκφράσεις των ρόλων τους και ταυτόχρονα να συγκλονίσουν με την τραγικότητα των δύο ηρώων. Το κοινό ανταποκρίθηκε ζεστά, απόλαυσε την παράσταση, και το επιβεβαίωσε με το παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος.


Μπορώ να πω πως η συγκεκριμένη παράσταση είναι μια από τις καλύτερες που έχω παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές του φεστιβάλ. Απέδειξαν με την επιλογή τους αυτή, για μια ακόμη φορά, ότι το καλό θέατρο δεν είναι απαραίτητα ούτε ελιτίστικο ούτε αντιεμπορικό, όπως διάβασα πρόσφατα σε κάποια κακοπροαίρετα υπαινικτικά σχόλια. Μπορεί να προσεγγίσει το κοινό με "εύκολο" τρόπο, και να του περάσει ταυτόχρονα τα "δύσκολα" νοήματα. Περιμένουμε με ανυπομονησία τις επόμενες, λίγες, παραστάσεις.


Οι επόμενες παραστάσεις του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου:

> 4/8  "Ευτυχισμένες Μέρες", του Σάμιουελ Μπέκετ, θεατρικό από την Ομάδα Σημείο Μηδέν.
> 7/8 και 8/8 "5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν", συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου.
> 9/8 "Ο Κήπος", του Μπρους Γκουτς, θεατρικό από το Από Μηχανής Θέατρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου