Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Ένα ντοκιμαντέρ (κι ένα Γκράμι) για ένα Ελληνικό ροκ γκρουπ!

Δεν είχε τύχει να φτάσει στ' αυτιά μου ετούτη η απίθανη και απίστευτη ιστορία, και είναι γεγονός ότι βρέθηκα μπροστά σε μεγάλη έκπληξη τη Δευτέρα το βράδυ, όταν, κατά τύχη, μετά την παρακολούθηση στην ΕΡΤ 2, της εξαιρετικής  κινηματογραφικής μεταφοράς, από τον αγαπημένο Κλιντ Ίστγουντ, του θεατρικού μιούζικαλ "Jersey Boys", ξεκίνησε η προβολή του ντοκιμαντέρ "Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης", για το οποίο επίσης δεν γνώριζα κάτι. Η τηλεόραση έμεινε αρχικά να παίζει μόνη, όμως στη συνέχεια τράβηξαν την προσοχή μου κάποιες αφηγήσεις, λίγο μετά τα πρώτα λεπτά της ταινίας, κι έτσι συνέχισα να παρακολουθώ πλέον με ενδιαφέρον. 

Η σκηνοθέτις Ηλιάνα Δανέζη (φώτο: popaganda.gr)

Μέσα από το ντοκιμαντέρ αυτό, της Ηλιάνας Δανέζη (πρώτη σκηνοθετική της απόπειρα, έχοντας προηγουμένως δουλέψει πλάι στον εκλιπόντα σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη, μεταξύ άλλων και στη δουλειά του "Τα στέκια" της ΕΡΤ) μαθαίνω λοιπόν για την ύπαρξη, στά μέσα της δεκαετίας του '70, ενός βραχύβιου προγκρέσιβ/ψυχεδελικού ροκ συγκροτήματος με το όνομα Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης. Το συγκρότημα, στα 1976 ηχογράφησε, μέσα σε δύο μόλις μέρες, τον ένα και μοναδικό του δίσκο, με τίτλο το όνομά τους, και με ελληνικό στίχο, τον οποίο και κυκλοφόρησε από τη μικρή ελληνική ανεξάρτητη εταιρία Venus. Ο δίσκος τυπώθηκε σε 1000 αντίτυπα και γρήγορα ξεχάστηκε, για να ακολουθήσει η διάλυση του γκρουπ και οι εντελώς διαφορετικές πορείες στις ζωές των τεσσάρων μελών του. Κάποια στιγμή μέσα στα χρόνια, ο δίσκος βρέθηκε απρόσμενα μέσα στους 500 πιο σπάνιους και πιο περιζήτητους, ανάμεσα στους συλλέκτες, δίσκους βινυλίου παγκοσμίως! Φτάνει, πριν ακόμη την εποχή του ευρώ, καθένα από τα αντίτυπα της πρώτης εκτύπωσης να πωλείται κοντά στο μισό εκατομμύριο δραχμές! Στη σημερινή αγορά τα πρώτα αυτά αντίτυπα πωλούνται από 1300 ως 2000 ευρώ! Πρόκειται για μια από τις σπάνιες εκείνες περιπτώσεις (και ίσως μοναδική για τον ελληνικό χώρο) που ένας άγνωστος στην εποχή του δίσκος μπορεί να αποκτήσει τεράστια φήμη μετά από πάρα πολλά χρόνια, και μάλιστα χωρίς τη μεσολάβηση των συνήθων μηχανισμών μάρκετινγκ.

Η αφίσα της ταινίας (φώτο: popaganda.gr)

Αυτή είναι όμως μόνο η μισή από την εκπληκτική ιστορία του συγκροτήματος και του άλμπουμ, το οποίο, μέσα στα χρόνια, ακολούθησε μια αυτόνομη και απροσδόκητα επιτυχημένη πορεία στην αγορά βινυλίου. Με τον καιρό, ο δίσκος αποκτά φήμη και στους μουσικούς παραγωγούς της Αμερικανικής βιομηχανίας δίσκων, και κάποια στιγμή ο ράπερ Jay-Z ζητά τα δικαιώματα από ένα τραγούδι του άλμπουμ για να το χρησιμοποιήσει ως σάμπλερ σε ένα δικό του νέο τραγούδι. Οι παραγωγοί του ράπερ βρίσκουν τον συνθέτη και μέλος των 4 Επιπέδων της Ύπαρξης Θανάση Αλατά, κλείνουν συμφωνία μαζί του κι έτσι, κομμάτια από το τραγούδι "Μια μέρα στην Αθήνα" ενσωματώνονται στο "Run This Town", τη συνεργασία του Τζέι-Ζι με τη Ριάνα και τον Κάνυε Γουέστ το 2009!

Νομίζετε πως τελειώνει εδώ η ιστορία αυτή; Μήπως θέλετε κι άλλο; Ε λοιπόν ναι, η ιστορία μας έχει κι άλλο: το 2010 το "Run  This Town" κερδίζει δύο Γκράμι, εκ των οποίων το ένα μοιράζονται οι δημιουργοί του Τζέι-Ζι και Θανάσης Αλατάς! 

Οι τρεις εναπομείναντες Νίκος Γράψας, Χρήστος Βλαχάκης και Θανάσης Αλατάς (φώτο: popaganda.gr)

Όλη αυτή η απίθανη ιστορία έρχεται, κάποια στιγμή, στ' αυτιά της  Ηλιάνας Δανέζη, η οποία αμέσως ξεκινά έρευνες, αλλά και την αναζήτηση των μελών του, ιστορικού πλέον, συγκροτήματος. Το 2017 βρίσκει, μέσω facebook, τον Θανάση Αλατά, τον συναντά και του προτείνει να βρουν και τα υπόλοιπα μέλη των 4 Επιπέδων, να συναντηθούν όλοι μαζί και να γυρίσουν σε ταινία όλη αυτή την ιστορία. Φθάνει μέχρι την Ολλανδία, για να εντοπίσει τον ντράμερ Χρήστο Βλαχάκη, ο οποίος ζει μόνιμα εκεί, και μέχρι τη Ζάκυνθο για να βρει τον κιθαρίστα και τραγουδιστή Νίκο Γράψα. Ο τέταρτος της παρέας, ο μπασίστας και τραγουδιστής Μαρίνος Γιαμαλάκης, δεν βρισκόταν πλέον στη ζωή όταν ξεκίνησε η δημιουργία αυτού του ντοκιμαντέρ. Έτσι, όλη αυτή η, μοναδική στην ελληνική δισκογραφία, ιστορία φτάνει, με την ταινία "Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης", μέχρι το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης του 2019, και το γκρουπ, περισσότερο από 40 χρόνια μετά, ξαναγράφει την ιστορία του, μια ιστορία που ξεκινά στα υπόγεια "προβάδικα" της Δυτικής Αττικής και φθάνει μέχρι τα αμερικανικά μουσικά βραβεία Γκράμι!

Διαβάστε εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον σημείωμα της σκηνοθέτιδας του ντοκιμαντέρ, σε άρθρο της Έφης Παπαζαχαρίου στο popaganda.gr και, οπωσδήποτε, αναζητήστε και δείτε την ταινία (αν είσαστε τυχεροί θα υπάρχει για λίγες μόνο μέρες στο ertflix εδώ, στην κατηγορία Ελληνικά ντοκιμαντέρ).

Μπορείτε να ακούστε εδώ το τραγούδι των 4 Επιπέδων της Ύπαρξης "Κάποια μέρα στην Αθήνα":


Και εδώ το βραβευμένο με Γκράμι "Run This Town" με το διάσημο πλέον sample:



Πηγές:

"Τα 4 Επίπεδα της Ύπαρξης", ντοκιμαντέρ (ertflix)

Πρόγραμμα ΕΡΤ

cinemagazine.gr

popaganda.gr

discogs.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου