Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Πλούσιο και επετειακό το Έβδομο Φεστιβάλ Άνδρου

Για δεύτερο καλοκαίρι εν μέσω πανδημίας, το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου επιστρέφει πιο πλούσιο, σε αριθμό εκδηλώσεων, σε ποικιλία θεαμάτων αλλά και σε διάρκεια, από το αντίστοιχο περσινό, ενώ ταυτόχρονα δείχνει να στοχεύει πιο δυναμικά και σε κοινό μικρότερων ηλικιών. Με εργαστήρι και με παράσταση Καραγκιόζη, από τη μία, που απευθύνεται σε μικρά και "μεγάλα" παιδιά (έχω την αίσθηση ότι τα "παιδιά" που έχουμε μεγαλώσει με τον Καραγκιόζη θα τον απολαύσουμε ίσως περισσότερο!), αλλά και βραδιά χιπ χοπ, από την άλλη, που απευθύνεται προφανώς σε ένα ευρύ νεανικό κοινό (αλλά και σε "νέους" κάθε ηλικίας...), κάνει ένα νέο άνοιγμα και, ταυτόχρονα, δείχνει μια διάθεση να ανανεωθεί και να μας συντροφέψει για πολλά πολλά ακόμη χρόνια. Τη συνεχή διάθεση για ανανέωση την είχα ήδη επισημάνει και πριν δύο χρόνια, στο σχόλιό μου για το 5ο Φεστιβάλ του 2019, την πορεία αυτή όμως ανέκοψε την επόμενη χρονιά η πανδημία, με ένα "μουδιασμένο" και περιορισμένο, χρονικά και θεματικά, 6ο Φεστιβάλ. Φέτος όμως, δείχνει να επιστρέφει στην κανονικότητά του, με έντεκα, μέχρι στιγμής, (αν δεν προκύψει και κάποια δωδέκατη βραδιά-έκπληξη...) εκδηλώσεις στο εικοσαήμερο μεταξύ 1ης και 20ης Αυγούστου. Όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν, όπως συνήθως, στο Ανοιχτό Θέατρο Άνδρου.


Τι έχουμε λοιπόν για φέτος; Τέσσερις θεατρικές παραστάσεις, τρεις μουσικές βραδιές, δύο εκδηλώσεις-αφιερώματα αλλά και εργαστήρι και έκθεση εικαστικών. Ανάμεσά στους συμμετέχοντες βρίσκονται και φέτος μεγάλα ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο Γιάννης Μπέζος και η Νατάσσα Μποφίλιου. Κυρίως όμως έχουμε βραδιές ενταγμένες στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με συναυλία, με θεατρική παράσταση, με εικαστικά και με ομιλίες.

"Βασικός κορμός του Φεστιβάλ κάθε χρόνο είναι οι θεατρικές παραστάσεις." διευκρινίζει μια σημείωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. Και οι θεατρικές παραστάσεις είναι, όπως κάθε χρόνο, για όλα τα γούστα. Έχουμε αρχαία τραγωδία, με "Ορέστη" του Ευρυπίδη, με Γιάννη Κακλέα σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη, στις 4 Αυγούστου. Έχουμε Σέξπιρ, με "Οθέλλο", με Γιάννη Μπέζο στον κεντρικό ρόλο και Αιμίλιο Χειλάκη συμπρωταγωνιστή και συνσκηνοθέτη, στις 5 του μήνα. Έχουμε Καραγκιόζη του θιάσου Σκιών Αλέξανδρου Μελισσηνού, με την παιδική παράσταση "Το παραμύθι της Οδύσσειας – Ο Καραγκιόζης στο νησί του Κύκλωπα" στις 13 Αυγούστου, αλλά και εργαστήρι κατασκευής Καραγκιόζη για παιδιά μια ημέρα πριν. Έχουμε ακόμη το πρώτο θεατρικό έργο της νεότερης Ελλάδας, τον "Νικήρατο", γραμμένο από την Ευανθία Καΐρη, αδελφή του Μεγάλου Διδάσκαλου και Φιλόσοφου Θεόφιλου Καΐρη, που αναφέρεται στην Έξοδο του Μεσολογγίου, σε προσαρμογή/διασκευή/σκηνοθεσία Γιώργου Δάμπαση και θίασο από Ανδριώτες ηθοποιούς, στις 9 Αυγούστου.

Αλλά και οι μουσικές βραδιές, αν και λίγες, πιάνουν, θα έλεγα, τα άκρα του μουσικού φάσματος, ικανοποιώντας διαφορετικά γούστα. Με μια συναυλία στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων της Επανάστασης, ξεκινά την 1η Αυγούστου το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου, φιλοξενώντας το Σύνολο Πνευστών της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Τα πνευστά της ΕΡΤ θα συμπράξουν με τη Φιλαρμονική και τη Μικτή Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου, σε ένα αφιέρωμα στους σύγχρονους συνθέτες που ταξίδεψαν, μέσα στον χρόνο, με τα τραγούδια τους την ελεύθερη Ελλάδα. Στις 16 του μήνα θα απολαύσουμε, για πρώτη φορά στα πλαίσια του Φεστιβάλ, μια βραδιά με δύο από τα επιδραστικότερα ονόματα της ελληνικής χιπ χοπ μουσικής σκηνής, τον Ταφ Λάθος και τους Στίχοιμα. Και οι μουσικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 19 Αυγούστου με την "ιέρεια" του έντεχνου Νατάσσα Μποφίλιου, και τους μόνιμους πια συνεργάτες της Θέμη Καραμουρατίδη (συνθέτη) και Γεράσιμο Ευαγγελάτο (στιχουργό) στη μουσική παράσταση "Η Εποχή του Θερισμού", βασισμένη στον ομότιτλο και πλέον πρόσφατο δίσκο της δημιουργικής αυτής τριάδας.

Στα πλαίσια του εορτασμού των 200 χρόνων, η Καΐρειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει, για πρώτη φορά, στις 10 Αυγούστου, βραδιά ομιλίας αφιερωμένη στο Μεγάλο Δάσκαλο Θεόφιλο Καΐρη, με ομιλητή τον Ακαδημαϊκό και Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, και θέμα "Θεόφιλος Καΐρης: Μια οδύσσεια ιδεών". Στα ίδια πλαίσια, το Κληροδότημα Δημητρίου & Λιλίκας Μωραΐτη – Άνδρου και το Εθνικό Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Ε.Ι.Ε, διοργανώνουν στις 20 του μήνα, τελευταία ημέρα του 7ου Φεστιβάλ, εκδήλωση με θέμα "Νέα ματιά στην επαναστατημένη Άνδρο", με ομιλητές τους Δ. Κυρτάτα, Δ. Δημητρόπουλο, Ελ. Ζέη, Η. Κολοβό και Th. Dirix και συντονιστή τον Ακαδημαϊκό Μιχάλη Τιβέριο. Η είσοδος, και στις δύο εκδηλώσεις, θα είναι ελεύθερη.

Τέλος, στο φουαγιέ του Ανοιχτού Θεάτρου Άνδρου, η εικαστική ομάδα Andros-Artisans, του πολιτιστικού δικτύου τέχνης και εκπαίδευσης ARTISAN Art Is A Need, θα εκθέτει χειροτεχνήματά της με θέμα "Επανάσταση Γένους Θηλυκού", σε επιμέλεια Αριστέας Γράβου.

Θα κλείσω με το σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του φεστιβάλ Παντελή Βούλγαρη, που αντιγράφω από την επίσημη ιστοσελίδα:

"Έβδομο ραντεβού στο Ανοιχτό θέατρο της Χώρας στην Άνδρο. Και πάλι μαζί τον Αύγουστο. Επειδή τις προηγούμενες φορές περάσαμε εκεί όμορφα βράδια με θέατρο, μουσική και χορό. Και φέτος λοιπόν, προσαρμοζόμαστε με προσοχή στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας και προσμένουμε να συναντηθούμε με σημαντικούς καλλιτέχνες, να χαρούμε τη δουλειά τους".

Το πρόγραμμα, και αναλυτικές πληροφορίες για κάθε παράσταση, μπορείτε να δείτε και στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ εδώ. Η ηλεκτρονική έκδοση των εισιτηρίων ξεκινά στις 15 Ιουλίου, ενώ το ταμείο του Ανοιχτού Θεάτρου θα ανοίξει στις 30.

Πηγή: festivalandros.gr

Φωτογραφίες: stamOS

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου