Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Υπέρβαση!

 Έτσι μόνο θα μπορούσε να αποκαλέσει κάποιος αυτό που κατόρθωσε η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου (Μου.Σ.Α), το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουλίου, ημέρα έναρξης του επετειακού 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου. Ξεπερνώντας κατά πολύ τον εαυτό τους, έκαναν την κορυφαία μέχρι στιγμής εμφάνισή τους και απέδωσαν σαν επαγγελματίες στο απαιτητικό αυτό πρόγραμμα, το μεγαλύτερο νομίζω σε διάρκεια και έχοντας πλέον να παρουσιάσουν όχι ορχηστρικά θέματα αλλά τραγούδια, συνεργαζόμενοι με μια από τις κορυφαίες λαϊκές φωνές της ελληνικής δισκογραφίας, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο. Το εγχείρημα είχε τις δυσκολίες του: συνεργασία/σύμπραξη ερασιτεχνών μουσικών με επαγγελματία τραγουδιστή, προσαρμογή του, κυρίως λαϊκού, ρεπερτορίου στους ήχους και τις διαφορετικές ενορχηστρωτικές απαιτήσεις μιας φιλαρμονικής ορχήστρας, διάρκεια προγράμματος μεγαλύτερη του συνηθισμένου.

Η συναυλία ήταν μια έκπληξη! Η Φιλαρμονική όμως μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις. Από τη μια διαπιστώνουμε πως χρόνο με το χρόνο γίνεται αισθητά καλύτερη, έστω κι αν οι μουσικοί που την αποτελούν ανανεώνονται συνεχώς, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέα μέλη ξεκινούν από την αρχή και πρέπει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους, πράγμα καθόλου εύκολο. Από την άλλη, η ορχήστρα δεν εμμένει σε κάποιο ρεπερτόριο που λειτουργεί σαν κορμός σε κάθε εμφάνιση, αλλά εξερευνά κάθε φορά νέους μουσικούς χώρους, με τόλμη και τελικά και με... γοητεία! Δοκιμάζει, πειραματίζεται, ρισκάρει, και κάθε φορά το αποτέλεσμα είναι όλο και καλύτερο. Είναι μια φιλαρμονική ερασιτεχνών μουσικών, κατά μεγάλο μέρος μικρών ηλικιών (παιδιά και έφηβοι) που τίποτα πλέον δεν έχει να ζηλέψει από ορχήστρες επαγγελματιών.

Στο δια ταύτα τώρα, τη βραδιά της έναρξης του 10ου Φεστιβάλ Άνδρου, η Φιλαρμονική του Μου.Σ.Α. μας χάρισε ένα απολαυστικό πρόγραμμα βασισμένο κυρίως στο τραγούδι, για πρώτη φορά στην ιστορία της, και μάλιστα τολμώντας, όπως είπαμε, τη συνεργασία με το σπουδαίο λαϊκό ερμηνευτή Γεράσιμο Ανδρεάτο. Το πρόγραμμα, με τίτλο "Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε", παρμένο από το ομότιτλο τραγούδι του Δημήτρη Παπαδημητρίου (που πρωτοερμήνευσε δισκογραφικά ο Ανδρεάτος, και το οποίο ακούστηκε, όπως αναμενόταν, δύο φορές) περιλάμβανε συνθέσεις των μεγαλύτερων Ελλήνων δημιουργών, από ολόκληρο σχεδόν το φάσμα της ελληνικής μουσικής, όπως των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλου και άλλων.

Τη Φιλαρμονική πλαισίωσαν, σε όσα τραγούδια είχαν τη σχετική ενορχηστρωτική απαίτηση, η Αλεξάνδρα Μητσοπούλου στο πιάνο (αλλά και στο τραγούδι σε κάποια κομμάτια) και ο Κάρολος Γιαγιάνης στο μπουζούκι. Και όπως πάντα, τη διδασκαλία και τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής είχε ο Δημήτρης Σιδερής, ενώ φυσικά συμμετείχαν και οι άλλοι δύο δάσκαλοι της ορχήστρας Τάσος Βιτσεντζάτος (διδασκαλία χάλκινων) και Δημήτρης Βαρζαμπετιάν (διδασκαλία κρουστών).

Ο Παντελής Βούλγαρης
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος
 Να σημειώσω τέλος ότι την έναρξη του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου προλόγισε, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Buena Vista Social Club

 Πάει λίγος καιρός που κατάφερα, επιτέλους, να δω μια ταινία για την οποία ακούω χρόνια, αλλά για διάφορους λόγους, και ενώ ο δημιουργός της Βιμ Βέντερς είναι από τους πλέον αγαπημένους μου Ευρωπαίους σκηνοθέτες, δεν τα είχα καταφέρει μέχρι σήμερα. Να όμως που, ελέω Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου, το κατάφερα φέτος το καλοκαίρι, στην προβολή της στο θερινό χώρο της λέσχης, το "Cine Αυλή".

Πρόκειται για ένα συνδυασμό μουσικού ντοκιμαντέρ και ταινίας δρόμου, καθώς ο Βέντερς ακολουθεί τον κολλητό του φίλο, κιθαρίστα Ράι Κούντερ (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έχει συνθέσει και τη μουσική στην ταινία του Βέντερς "Παρίσι, Τέξας"), στην Αβάνα, στην αναζήτηση των Κουβανών μουσικών που μαζευόντουσαν κι έπαιζαν μουσική στο Buena Vista Social Club, μια κλειστή (members-only) λέσχη που ιδρύθηκε το 1932 από μαύρους κυρίως κατοίκους της Αβάνας, οι οποίοι συγκεντρώνονταν εκεί, όπως και σε άλλες αντίστοιχες λέσχες, για να διασκεδάζουν. Στη λέσχη αυτή άρχισαν, τα επόμενα χρόνια, να παίζουν και κάποιοι Κουβανοί μουσικοί, μέχρι που το κλαμπ έγινε πόλος έλξης για νυχτερινή διασκέδαση. Στην αρχή της ταινίας βλέπουμε τον Κούντερ και τον Βέντερς να αναζητούν το κτίριο που στεγαζόταν η λέσχη αυτή, σχεδόν κανείς όμως από τους κατοίκους της περιοχής Μπουένα Βίστα (απ' όπου πήρε και το όνομά της) δεν θυμάται ποιο ακριβώς ήταν το κτίριο!

 Σκοπός αρχικός του Κούντερ ήταν να ηχογραφήσει ένα μουσικό άλμπουμ σε στούντιο της Αβάνας, με τη σύμπραξη Αφρικανών και Κουβανών μουσικών. Οι αφρικανοί όμως δεν κατάφεραν τελικά να πάρουν άδεια εισόδου στην Κούβα, έτσι ο Κούντερ αποφάσισε να βρει όσους περισσότερους από τους παλιούς Κουβανούς μουσικούς μπορούσε για την ηχογράφηση ενός δίσκου με κουβανέζικους ρυθμούς. Το μουσικό αυτό σχήμα πήρε, τιμής ένεκεν, το όνομα Buena Vista Social Club. Τον τίτλο αυτό πήρε και το άλμπουμ, που ηχογραφήθηκε το 1996 μέσα σε έξη μόλις ημέρες και κυκλοφόρησε το 1997. Η ταινία βγήκε στις αίθουσες το 1999 και καταγράφει όλη αυτή την ιστορία, από την αρχή ως το τέλος. Περιλαμβάνει στιγμιότυπα από τις ηχογραφήσεις των μουσικών στο στούντιο EGREM, συνεντεύξεις που έδωσαν εκ των υστέρων και στιγμιότυπα από τις τρεις μόλις εμφανίσεις που έκανε το σχήμα, δύο στο Άμστερνταμ και μία στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Για το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα τώρα τι να πω; Αν και δεν είμαι συστηματικός ακροατής του είδους, σίγουρα οι αφροκουβανέζικοι και λάτιν ρυθμοί πάντα με συνέπαιρναν. Με μεγάλη μου έκπληξη λοιπόν ανακάλυψα, κατά την παρακολούθηση της ταινίας, ότι κάποια από τα κομμάτια αυτά τα έχω ακούσει και αγαπήσει εδώ και χρόνια, ποτέ όμως δεν τα έψαξα περισσότερο. Μεταξύ αυτών εντόπισα και δυο πολύ αγαπημένα μου, που είναι ίσως και τα πιο δημοφιλή του άλμπουμ και σίγουρα κάπου κάποτε όλοι τα έχετε ακούσει: το χορευτικό "Candela" και, κυρίως, το εμβληματικό και πιο χαρακτηριστικό τραγούδι του δίσκου "Chan Chan", το οποίο ο Ράι Κούντερ αποκάλεσε αργότερα "Η επαγγελματική κάρτα (calling card) του Buena Vista". Οι θρυλικοί Κουβανοί μουσικοί λοιπόν, 90άρηδες ήδη κάποιοι από την εποχή της ηχογράφησης (!), δίνουν νομίζω τον καλύτερό τους εαυτό, σε μία πραγματικά εκρηκτική ηχογράφηση!

Δείτε οπωσδήποτε, όπου την πετύχετε, την ταινία, αναζητήστε και ακούστε οπωσδήποτε το δίσκο. Ακόμη κι αν δεν είστε φαν των λάτιν ρυθμών, πιστεύω ότι οι ηχογραφήσεις αυτές θα σας συνεπάρουν. Εγώ ήδη είμαι στην τελική ευθεία για παραγγελία του (διπλού) βινυλίου. Είναι ένα κομμάτι που δεν πρέπει, θεωρώ, να λείπει από καμία δισκοθήκη.

Μπορείτε παρακάτω να απολαύσετε και τα δύο πιο δημοφιλή κομμάτια του άλμπουμ. Καλή ακρόαση και καλή θέαση!

"Chan Chan" (studio ηχογράφηση)

"Candela" (live στο Άμστερνταμ)

Περισσότερες λεπτομέρειες για το κλαμπ, τους μουσικούς, το δίσκο και την ταινία μπορείτε να βρείτε και στη Wikipedia, που αποτέλεσε και πηγή για κάποιες πληροφορίες της ανάρτησής μου.

Πηγές: