Νερό: πηγή ζωής, απαραίτητο συστατικό για την ίδια την ύπαρξή της, αλλά και το σύμβολο της ζωής. Ή ακόμα η ίδια η ζωή. Με αυτή την αρχική σκέψη στο μυαλό, ακούγοντας τον τίτλο της φετινής (ξανά στην Άνδρο μετά από χρόνια) έκθεσης ζωγραφικής του συντοπίτη μας Γιώργου Σαλταφέρου, και προϊδεασμένος και από τη φωτογραφία της αφίσας, υποψιάστηκα ότι αυτό που θα συναντούσα θα ήταν πίνακες γεμάτοι ζωή. Και δεν έπεσα έξω...
Το νερό, σαν θέμα-αντικείμενο αυτής της συλλογής, είναι ξεκάθαρα ένα ζωντανό στοιχείο, σε κάθε έργο. Σε αντίθεση με προηγούμενη έκθεση του Γιώργου, όπου η ζωή υπονοείται μόνο, μέσα σε (φαινομενικά) άδεια καφέ της Ευρώπης (μιλώ για τη "Spatial memory" που είχα απολαύσει πριν δύο και περισσότερα χρόνια στη γκαλερί Genesis στην Αθήνα), εδώ η ζωή αισθάνομαι ότι είναι κυρίαρχη, μέσα από το βασικό σύμβολό της, το νερό. Υπάρχει όμως και ένα κοινό στοιχείο ανάμεσα στις δυο αυτές εκθέσεις: το φως. Στα "καφέ" το φως ήταν ήρεμο (αλλά και αποκαλυπτικό ταυτόχρονα), πιο "στατικό" θα έλεγα. Εδώ το φως παιχνιδίζει, άλλοτε πιο έντονα στα ζωηρά νερά του Αιγαίου (αρκετά από τα οποία μάλιστα είναι της Άνδρου), κι άλλοτε λιγότερο στα ήρεμα νερά ενός ποταμού στην Ευρώπη. Ή ακόμη και στα μολυσμένα, από πίσσα και σκουριά, σχεδόν στάσιμα νερά του Περάματος. Υπάρχει βέβαια κι άλλο ένα κοινό στοιχείο με τη "Spatial memory", η μνήμη. Μνήμες του Γιώργου Σαλταφέρου, τόσο από την Ευρώπη που έζησε ένα κομμάτι της ζωής του, όσο και από την Άνδρο όπου μεγάλωσε από παιδί και επέστρεψε πάλι σ' αυτήν, αποτυπώνονται στους καμβάδες του. Από μνήμης άλλωστε, όπως μου είπε ο ίδιος, δημιουργεί τα περισσότερα έργα του.
Σε μια γωνιά του εκθεσιακού χώρου, προβάλλεται καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης ένα 30λεπτο φιλμάκι που μας γνωρίζει με το σύνολο του έργου του καλλιτέχνη.
Η έκθεση "Σαν νερό..." φιλοξενείται, από 18 Ιουλίου και μέχρι τις 8 Αυγούστου (μόνο...) στον νεοδημιουργηθέντα Χώρο Τέχνης και Μάθησης "Αδαμαντία", στο Συνοικισμό στο Νειμποριό της Άνδρου, δυό μόλις βήματα από το κέντρο της Χώρας, που με πολύ μεράκι έχει ετοιμάσει η Αττική Πιάγκου. Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά, 11 με 2 το πρωί και 7 με 10 το βράδυ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου