Έτσι μόνο θα μπορούσε να αποκαλέσει κάποιος αυτό που κατόρθωσε η Φιλαρμονική του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου (Μου.Σ.Α), το βράδυ της Κυριακής 28 Ιουλίου, ημέρα έναρξης του επετειακού 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου. Ξεπερνώντας κατά πολύ τον εαυτό τους, έκαναν την κορυφαία μέχρι στιγμής εμφάνισή τους και απέδωσαν σαν επαγγελματίες στο απαιτητικό αυτό πρόγραμμα, το μεγαλύτερο νομίζω σε διάρκεια και έχοντας πλέον να παρουσιάσουν όχι ορχηστρικά θέματα αλλά τραγούδια, συνεργαζόμενοι με μια από τις κορυφαίες λαϊκές φωνές της ελληνικής δισκογραφίας, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο. Το εγχείρημα είχε τις δυσκολίες του: συνεργασία/σύμπραξη ερασιτεχνών μουσικών με επαγγελματία τραγουδιστή, προσαρμογή του, κυρίως λαϊκού, ρεπερτορίου στους ήχους και τις διαφορετικές ενορχηστρωτικές απαιτήσεις μιας φιλαρμονικής ορχήστρας, διάρκεια προγράμματος μεγαλύτερη του συνηθισμένου.
Η συναυλία ήταν μια έκπληξη! Η Φιλαρμονική όμως μας έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις. Από τη μια διαπιστώνουμε πως χρόνο με το χρόνο γίνεται αισθητά καλύτερη, έστω κι αν οι μουσικοί που την αποτελούν ανανεώνονται συνεχώς, πράγμα που σημαίνει ότι τα νέα μέλη ξεκινούν από την αρχή και πρέπει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να ακολουθήσουν τους υπόλοιπους, πράγμα καθόλου εύκολο. Από την άλλη, η ορχήστρα δεν εμμένει σε κάποιο ρεπερτόριο που λειτουργεί σαν κορμός σε κάθε εμφάνιση, αλλά εξερευνά κάθε φορά νέους μουσικούς χώρους, με τόλμη και τελικά και με... γοητεία! Δοκιμάζει, πειραματίζεται, ρισκάρει, και κάθε φορά το αποτέλεσμα είναι όλο και καλύτερο. Είναι μια φιλαρμονική ερασιτεχνών μουσικών, κατά μεγάλο μέρος μικρών ηλικιών (παιδιά και έφηβοι) που τίποτα πλέον δεν έχει να ζηλέψει από ορχήστρες επαγγελματιών.
Στο δια ταύτα τώρα, τη βραδιά της έναρξης του 10ου Φεστιβάλ Άνδρου, η Φιλαρμονική του Μου.Σ.Α. μας χάρισε ένα απολαυστικό πρόγραμμα βασισμένο κυρίως στο τραγούδι, για πρώτη φορά στην ιστορία της, και μάλιστα τολμώντας, όπως είπαμε, τη συνεργασία με το σπουδαίο λαϊκό ερμηνευτή Γεράσιμο Ανδρεάτο. Το πρόγραμμα, με τίτλο "Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούμε", παρμένο από το ομότιτλο τραγούδι του Δημήτρη Παπαδημητρίου (που πρωτοερμήνευσε δισκογραφικά ο Ανδρεάτος, και το οποίο ακούστηκε, όπως αναμενόταν, δύο φορές) περιλάμβανε συνθέσεις των μεγαλύτερων Ελλήνων δημιουργών, από ολόκληρο σχεδόν το φάσμα της ελληνικής μουσικής, όπως των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Μαρκόπουλου και άλλων.
Τη Φιλαρμονική πλαισίωσαν, σε όσα τραγούδια είχαν τη σχετική ενορχηστρωτική απαίτηση, η Αλεξάνδρα Μητσοπούλου στο πιάνο (αλλά και στο τραγούδι σε κάποια κομμάτια) και ο Κάρολος Γιαγιάνης στο μπουζούκι. Και όπως πάντα, τη διδασκαλία και τη διεύθυνση της Φιλαρμονικής είχε ο Δημήτρης Σιδερής, ενώ φυσικά συμμετείχαν και οι άλλοι δύο δάσκαλοι της ορχήστρας Τάσος Βιτσεντζάτος (διδασκαλία χάλκινων) και Δημήτρης Βαρζαμπετιάν (διδασκαλία κρουστών).
Ο Παντελής Βούλγαρης |
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος |